Normal_schoollunch_lunch_pauze_eten_brood_tussendoor

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg pleit er voor om snoepautomaten op scholen te verwijderen. In het middelbaar beroepsonderwijs is twaalf procent van het aanbod in de automaten ongezond. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat onderzoek deed naar 654 schoollocaties in het mbo. Dat meldt Het Parool.

Van der Burg wil ervoor zorgen dat mensen in de openbare ruimtes meer verleid worden om te bewegen. Zo wil hij meer speelplekken en pleinen zo inrichten dat niet alleen jongens, maar ook meisjes meer bewegen op school. Dat wil de gemeente doen door mee te betalen aan de inrichting van de schoolpleinen. Daarnaast wil de wethouder ook de snoepautomaten verwijderen van scholen.

Van den Burg ziet dat het preventiebeleid af en toe nog wordt gezien als betuttelend of bemoeizuchtig. “Mensen zitten er niet op te wachten dat de overheid gaat bepalen wat goed of slecht voor ze is.” Tot nu toe zijn er geen echte grote stappen genomen om overgewicht of roken tegen te gaan. De wethouder denkt dat het enerzijds te maken heeft met de lobby en macht van de voeding- en tabaksindustrie, anderzijds met de werkgelegenheid.

De afgelopen jaren hebben scholen meer aandacht besteed aan gezonde voeding, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Toch kan het nog beter, want slechts 12 procent van het automatenaanbod en 44 procent van de voeding in de kantine is gezond. Volgens de scholen die gereageerd hebben bestaat het aanbod in de kantine bij 85 procent van de mbo scholen uit meer basisproducten (groente, fruit, brood en zuivelproducten) dan niet- basisproducten (snoep, hartige snacks en met suiker gezoete frisdrank). Het aandeel niet-basisproducten is hoger in de automaten dan in de kantine.

© Nationale Onderwijsgids