Normal_jet_bussemaker__ii__minister_ocw_rijksoverheid

Minister Bussemaker van Onderwijs neemt maatregelen om de bevoegdheid, bekwaamheid en de professionalisering van docenten in het mbo te bevorderen. Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. 

Volgens de bewindsvrouw is de kwaliteit in het mbo verbeterd en dat is voor een groot deel te danken aan het onderwijzend personeel. Ze hecht eraan dit te benadrukken, omdat het verzorgen van onderwijs in het mbo een complexe en uitdagende opgave is. Iemand die voldoet aan de bekwaamheidseisen is bevoegd om les te geven in alle leerjaren en in principe voor ieder onderdeel van een mbo-opleiding.

Het komt voor dat leraren onbevoegd lesgeven. Bussemaker refereert aan een aantal onderzoeken waaruit zou blijken dat vijf tot tien procent van de docenten onbevoegd is. Ze neemt maatregelen die de bevoegdheid, de bekwaamheid en het bekwaamheidsonderhoud van docenten bevorderen en de aansluiting tussen de vraag naar en het aanbod van mbo-docenten verbeteren.

Ze wil er onder andere zorgen voor: kwaliteitsafspraken met mbo-instellingen, opleiden van docenten voor het beroepsonderwijs, bevoegdheid van zij-instromers in het lerarenregister, samenwerking tussen lerarenopleidingen voor technische vakken, opleiden in de school, ondersteuning Techniekpact en bekwaamheidseisen voor onderwijsondersteunend personeel.

De gehele Kamerbrief is hier te lezen. 

© Nationale Onderwijsgids