Normal_vrouw__rekenen__studeren__financieel__moeder__zorgen__studie

Ongeveer de helft van alle hbo-studenten stopt vroegtijdig met de studie, of is na vijf jaar nog niet klaar met de opleiding. De meeste afhakers zijn te vinden bij een studie economie of de lerarenopleiding. Respectievelijk 43,3 procent en 45,6 procent van de studenten hadden na vijf jaar een diploma. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen, meldt de NOS. 

Volgens Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, is dit een zorgelijke ontwikkeling. Vooral studenten afkomstig uit het mbo en niet-westerse allochtonen haken af. "We verliezen talent, omdat studenten het soms niet bolwerken”, zegt hij.

Om deze reden wil De Graaf dat leerlingen van het mbo en havo, die doorstromen naar een vervolgopleiding op het hbo, langer de tijd krijgen. Mbo'ers zouden een half jaar langer voorbereid moeten worden voordat ze naar een hbo-opleiding overstappen. Het havo zou met een jaar verlengd moeten worden.

In Rotterdam is er tussen hogescholen en mbo's een experiment gaande om de opleidingen beter op elkaar aan te laten sluiten. Daar is een schakelklas ingericht om studenten op de overgang voor te bereiden. 

© Nationale Onderwijsgids