Normal_thom_de_graaf_d66_congres_breda

Studenten die van het mbo en havo doorstromen naar een vervolgopleiding op het hbo, moeten langer de tijd krijgen. Mbo'ers zouden een half jaar langer voorbereid moeten worden voordat ze naar een hbo-opleiding overstappen. Het havo zou met een jaar verlengd moeten worden. Dat zei Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen tijdens het jaarcongres van zijn vereniging. Dat meldt Delta, het universiteitsblad van de Technische Universiteit Delft.

De Graaf deed de uitspraken naar aanleiding van het hoge aantal vroegtijde afhakers op de hbo-opleidingen. De voorzitter benadrukte dat minder dan de helft van de hbo-studenten binnen vijf jaar met een diploma de onderwijsinstellingen verlaten. "Het meest dramatisch scoren de jongens van niet-westerse afkomst die via het mbo de sprong naar het hbo waagden”, zei hij.

Daarom moet minister Bussemaker van Onderwijs ingrijpen, vindt De Graaf. Hij pleit voor een langere voorbereidingstijd voor studenten die van het mbo en havo naar het hbo overstappen. De havo moet, net als het vwo, zes jaar duren. "Waarom hebben we het in Nederland zo ingericht dat de beste leerlingen de langste schooltijd krijgen en de net iets minder of anders getalenteerden een jaartje minder?", aldus De Graaf op het jaarcongres. "Wat zou er mis zijn met een zesjarige havo met meer tijd voor ontwikkeling en een soepele overgang naar het hbo?" 

© Nationale Onderwijsgids