Normal_techniek__mbo__hbo__uni__samenwerken__studenten__elektrisch

Het ministerie van Onderwijs voert een steekproef uit om meer zicht te krijgen in de keuzes die vmbo-scholen voornemens zijn te maken in hun aanbod aan profielen. Dat schrijft minister Bussemaker van Onderwijs in antwoord op Kamervragen van de VVD. Aanleiding is de berichtgeving over de vrees van VNO-NCW dat vmbo-scholen straks minder gespecialiseerde techniekopleidingen zullen inrichten. 

De werkgeverskoepel liet weten dat tientallen mbo-scholen noodgedwongen moeten sluiten omdat ze onbetaalbaar dreigen te worden. Dit zou komen door een plan van het ministerie om de financiële middelen voor scholen in het  voortgezet onderwijs vanaf 2017 anders te verdelen. Scholen zouden een vaste bijdrage per leerling krijgen, maar daarbij is er geen onderscheid tussen techniekafdelingen die hoge investering vergen en onderwijs dat relatief goedkoop.

"Er wordt op dit moment vanwege de zorgen van onder andere VNO/NCW een steekproef uitgevoerd om meer zicht te krijgen op de keuzes die scholen voornemens zijn te maken in hun aanbod aan profielen”, schrijft Bussemaker. "Eerder kondigde ik in de Kamerbrief van 20 november 2015 over leerlingendaling in het vmbo aan dat ik dit najaar de stand van zaken op zou nemen van de keuzes die scholen gemaakt hebben in hun aanbod van profielen. Ik heb dus besloten die inventarisatie vooraf te laten gaan door een steekproef.”

De resultaten van de steekproef verwacht de minister in mei.

© Nationale Onderwijsgids