Normal_studie_stage_universiteit_van_amsterdam

Er komt een nieuwe aanpak tegen de hoge jeugdwerkloosheid in de Europese Unie. Leerlingen van het mbo worden gestimuleerd om een deel van hun opleiding of stage in het buitenland te doen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Door middel van een voorlichtingscampagne wil de Europese Unie de aandacht vestigen op het Erasmus-plusprogramma. Dit is een uitwisselingsprogramma voor studenten waarbij in het buitenland een studie kan worden gedaan of een stage kan worden gelopen. Dit programma geldt voor zowel hogeropgeleide studenten als mbo'ers. Hiermee wil de EU de werkloosheid onder jongeren bestrijden. Deze bedraagt gemiddeld 22 procent. 
 
Minder dan 1 procent van de mbo'ers loopt nu stage in het buitenland. Duitse bedrijven in het grensgebied willen graag mbo'ers uit het zuiden van Nederland. Ook in de Duitse kinderopvang zijn genoeg stageplekken met uitzicht op een baan te vinden. De leerervaring bij een buitenlands bedrijf geeft mbo'ers een goede ingang bij een buitenlands bedrijf en staat bovendien goed op het cv. Diploma's en werkervaring moeten in de hele Europese Unie erkend worden.
 
Het Erasmus-plusprogramma geeft voor een studie in het buitenland minimaal 150 euro en maximaal 270 euro subsidie per maand, afhankelijk van het land van bestemming. Voor stage gaat het om minimaal 270 en maximaal 390 euro per maand. Aanvragen en selectie voor de beurzen lopen via de eigen onderwijsinstelling.
 
© Nationale Onderwijsgids