Normal_po__kov__docent__leraar__leerkracht__leerlingen__les__uitleg

Het aantal gediplomeerden in de richting ‘hulp bij zorg en welzijn’ nam de afgelopen jaren af. De belangrijkste oorzaak hiervoor is een wijziging van de Wet Kinderopvang die per 1 januari 2010 is ingegaan. Vanaf die datum vergoedt de overheid gastouderopvang alleen wanneer de gastouder gediplomeerd is op ten minste mbo–niveau 2. Dat meldt CBS.

Als helpende zorg & welzijn kan je aan de slag op verschillende plekken in de zorgsector. Je kan bijvoorbeeld werken bij een kinderdagverblijf, een instelling in de verstandelijk gehandicaptenzorg of een revalidatiecentrum of woon- of zorgcentrum. Door de wijziging van de Wet Kinderopvang volgden onder andere veel 'oppasoma’s en –opa’s' de opleiding hulp bij zorg en welzijn, wat het aantal gediplomeerden enorm deed toenemen van 10 duizend tot bijna 40 duizend in 2009/2010. In de jaren hierna bleef het aantal gediplomeerden in hulp bij zorg en welzijn op mbo-niveau 2 nog wat hoger dan voor de wetswijziging en schommelde rond de 13 duizend. Sinds 2013/2014 daalde het weer naar 8,3 duizend vorig jaar.

Van de 24,5 duizend afgestudeerden in een zorgopleiding van vorig jaar, voltooiden zeven van de tien een opleiding in de richting ‘hulp bij zorg en welzijn’ of ‘verzorging’ op niveau 1, 2 of 3 van het mbo.

© Nationale Onderwijsgids