Normal_studenten_klas_lokaal_les

Uit onderzoek van journaliste Margalith Kleijwegt blijkt dat er een radicalisering gaande is onder studenten. De tegenstellingen tussen allochtone als autochtone studenten worden groter en er is minder empathie voor elkaar. Dit meldt Trouw.

In opdracht van het ministerie van Onderwijs en Cultuur heeft Kleijwegt in totaal zeventien verschillende scholen bezocht, variërend van vmbo's, mbo's tot hbo's. Het waren witte, zwarte en gemengde scholen waarvan bekend was dat er al kwesties speelden. Kleijwegt meldt in het rapport 'Twee werelden, twee werkelijkheden' dat er steeds meer tegenstellingen ontstaan. Aan de ene kant hebben allochtone leerlingen het idee dat ze worden achtergesteld en gediscrimineerd. Aan de andere kant voelen autochtone studenten zich bedreigd en in de minderheid. Ook door het toenemende gebruik van straattaal en gebrek aan zelfreflectie en empathie worden de tegenstellingen groter.
 
De meeste docenten geven aan het moeilijk te vinden om te gaan met radicaliserende studenten. Vaak heeft een school nog geen omschreven visie op radicalisering. Kleijwegt zag dat scholen met een duidelijke visie die ook de discussie bleven aangaan het beter deden dan scholen die dit niet deden. In gesprek blijven en leren beargumenteren werkt heel goed, volgens Kleijwegt. Daar is nu nog te weinig aandacht voor.
 
© Nationale Onderwijsgids