Normal_radicalisering__mbo__vo__hbo__wo__radicaliserende_jongeren

Speciaal voor scholieren is het theaterstuk Jihad opgezet om de jihad en radicalisering bespreekbaar te maken. Het is de bedoeling dat de voorstelling de komende tijd voor 10.000 jongeren uit het voortgezet onderwijs en het mbo wordt opgevoerd. Dat meldt NOS.

Vandaag is de première van de voorstelling waarin drie jongeren uit Almere vertrekken naar Syrië om te vechten. Gisteren heeft een groep Haagse scholieren de voorstelling gezien op het podium in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De voorstelling gaat over drie vrienden die zijn geboren en getogen in Almere, maar zich daar niet thuis voelen. Door hun afkomst voelen ze zich buitengesloten. Met veel humor en in een taal die voor jongeren herkenbaar is, wordt aangesloten bij de belevingswereld van het publiek. De thema's in het stuk zijn vriendschap, geloof toekomst en bestaansrecht.

De theatermakers hopen dat de scholieren dankzij de voorstelling meer begrip voor elkaar krijgen. “Jongeren moeten hun verstand gebruiken en niet afgaan op propaganda die ze via sociale media krijgen aangereikt”, aldus de theatermakers. De scholen krijgen na de voorstelling een lesprogramma mee zodat ze de discussie in de klas kunnen voortzetten. 

© Nationale Onderwijsgids