Normal_friesland_college_1

Onderwijsassistenten in opleiding krijgen op het Friesland College in Leeuwarden les in programmeren. Zij leren werken met Bomberbot. Dit lespakket is gebaseerd op methoden die in het Verenigd Koninkrijk een vast onderdeel zijn van het basisonderwijs. De studenten geven vervolgens zelf les op een aantal Friese basisscholen. Dat meldt Bomberbot.

In het onderwijs is een discussie gaande of programmeerlessen een plek verdienen in het vaste curriculum. De mening dat opleidingen voor docenten en assistenten meer aandacht moeten besteden aan allerlei vaardigheden van de 21e eeuw, waaronder programmeren, wint terrein.

Jos Linneman, docent bij het Friesland College, besloot de uitkomst van deze discussie niet af te wachten en introduceerde Bomberbot en Lego Mindstorms bij zijn mbo-studenten Onderwijsassistent. De leerlingen doorlopen eerst zelf de lessen en oefenen vervolgens in de praktijk door dit pakket te gebruiken op scholen in de regio. Linneman: “Ik vind het belangrijk dat onze studenten dit onderdeel meekrijgen in hun algemene ontwikkeling en dit kunnen overbrengen op leerlingen van de basisschool.”

Bomberbot is een lespakket voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar, dat is gebaseerd op de programmeerlessen die in het Verenigd Koninkrijk vast onderdeel zijn van het curriculum. Voor de deelnemende scholen koppelt Linneman de leerdoelen van Bomberbot aan de primaire leerdoelen die de school heeft vastgesteld. Zowel de onderwijsassistenten in wording als de leerlingen leren ervan. De onderwijsassistenten moeten bijvoorbeeld kunnen uitleggen wat programmeren is zonder dat ze een iPad of computer tot hun beschikking hebben en moeten iets ingewikkelds op een makkelijke manier beschrijven en toegankelijk maken.

In een wereld waarin we steeds afhankelijker worden van de nieuwste computers en software is het belangrijk dat kinderen begrijpen wat programmeren is en wat je ermee kunt doen. De Nederlandse startup Bomberbot helpt leraren op een eenvoudige en speelse manier bij het geven van programmeerlessen, zonder dat daar enige voorkennis voor nodig is. In juni heeft de Nationale Onderwijsgids Joost Bazelmans van Bomberbot nog geïnterviewd. Lees dit interview hier

© Nationale Onderwijsgids