Logo_techniekbeeldbank030022

Laten zien hoe leren en werken in de techniek er anno nu uitziet. Dat is een van de doelen van de TechniekBeeldbank: een online beeldbank met ruim 1.500 inspirerende foto’s die gratis gebruikt kunnen worden. Ze worden ingezet om jongeren te enthousiasmeren voor een technische studie of carrière door onderwijsinstellingen, technische bedrijven, pers- en communicatiebureau’s, maar ook door vakorganisaties, uitgeverijen of verenigingen als Consortium Beroepsonderwijs. 

Anita van Beek is Manager Techniek bij het Consortium Beroepsonderwijs. Deze vereniging ontwikkelt lesmateriaal, examens en trainingen voor haar leden: scholen uit het vmbo (techniek) en mbo (techniek en zorg & welzijn). “Wij ontzorgen de scholen. Door de leerlijn van onze projectwijzers te volgen, ontwikkelen de leerlingen alle kwalificaties die nodig zijn voor het eindexamen.” 

“Wij maken voor het onderwijs beroepstaken en projectwijzers. Hierbij werken leerlingen in een beroepsgerichte context en is het afdekken van het nieuwe vmbo-programma en/of het mbo-kwalificatiedossier geborgd, waardoor ze klaar zijn voor het examen. In het mbo ziet dat er bijvoorbeeld zo uit. Een jongen die elektromonteur wil worden, oefent vanaf dag 1 in het zijn van elektromonteur. Dat wil zeggen dat hij realistische beroepsopdrachten krijgt. Hij start bijvoorbeeld met het maken van een enkelvoudige schakeling voor een woonhuis en gaandeweg worden de opdrachten complexer en de begeleiding steeds minder. Leerlingen zijn heel enthousiast over deze aanpak.”
“Voor het lesmateriaal dat we ontwikkelen, maken we heel vaak gebruik van de TechniekBeeldbank. Omdat wij een grote behoefte hebben aan rechtenvrije beelden, maar ook omdat er goed over de beelden is nagedacht. Je ziet lachende, jonge mensen in een fijne werkomgeving. Voordat de TechniekBeeldbank er was, kon ik nergens terecht voor beelden van meisjes in de techniek. Nu wel. Neem de bijgaande foto. Je ziet een meisje, ze kijkt helder uit haar ogen en lijkt in haar nopjes. En de combinatie van zorg en technologie is hier,  naar mijn idee, op een realistische manier in beeld gebracht. ‘Stoer hoor, als je deze meid bent!’, zou ik kunnen zeggen en dan vervolgens denken: ‘dat lijkt me ook wel wat!’.
“Als Consortium Beroepsonderwijs zijn wij dan ook Vriend van de TechniekBeeldbank en ik heb onze ontwikkelgroepen gevraagd om bij te houden welke beelden zij nog missen. Dan kunnen wij dat weer doorgeven, waardoor er een nog rijker aanbod ontstaat.”

Over de TechniekBeeldbank
De TechniekBeeldbank is een initiatief van TechniekTalent.nu, een samenwerkingsverband van acht technische sectoren in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties. Om meer instroom en behoud van (jonge) mensen in de techniek te bereiken, is het cruciaal om het imago van techniek te veranderen. Daarom worden de beelden van energieke, trotse, vaak jonge mensen in eigentijdse en innovatieve omgevingen gratis ter beschikking gesteld aan partijen die communiceren richting jongeren.

(Advertorial)