Logo_roc_van_twente_logo

Op woensdag 4 november opent het Schoolpleinen ActieTeam van ROC van Twente in Enschede hun Gezonde Schoolplein. De studenten worden hierin bijgestaan door wethouder Eelco Eerenberg, die het nieuwe schoolplein officieel in gebruik neemt. Bewegen heeft een prominente plek gekregen door de aanleg van een sportveld en fitnessparcours. Buitenlessen vinden plaats in de examenstraat, een nabootsing van een echte straat waar oefensituaties voor studenten van de opleiding Handhaving Toezicht Veiligheid vorm krijgen. Dat meldt ROC van Twente.

De studenten van de school zijn actief betrokken geweest bij de totstandkoming van het nieuwe schoolplein. Zij kwamen met ideeën over een buitenruimte waar je kunt zitten, maar ook kunt studeren. Om ervoor te zorgen dat het Gezonde Schoolplein een structurele bijdrage levert aan de gezondheid van de studenten, ontvangt ROC van Twente begeleiding bij onder andere het: organiseren van beheer en onderhoud, inzetten van gezonde activiteiten, verankeren van educatieve buitenactiviteiten in het bestaande lesprogramma, behalen van het vignet Gezonde School en vervullen van een ambassadeursrol richting alle scholen in Nederland.

Zo wordt verankering in het gezondheidsbeleid van de scholen gewaarborgd, bekleedt de school een belangrijke voorbeeldfunctie en draagt het schoolplein bij aan een gezonde omgeving voor jongeren uit de wijk. ROC van Twente heeft twee inmiddels twee themacertificaten van het vignet gehaald, te weten ‘Voeding’ en ‘Bewegen en sport’. Een derde certificaat, ‘Psychosociaal welbevinden’, is aangevraagd.

Jantje Beton, IVN, het RIVM Centrum Gezond Leven, de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad helpen tot eind 2016 in totaal zeventig scholen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs met de realisatie van een Gezond Schoolplein. Een Gezond Schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert over het belang van de natuur. Dit is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. ROC van Twente is daarom blij dat zij werd geselecteerd.

© Nationale Onderwijsgids