Normal_jongeren2423

Samen naar een werkende toekomst: in de periode januari 2014 tot en met augustus 2015 kregen in Zuid-Limburg 687 jongeren een baan. 681 Jongeren gingen terug naar school en 176 kwamen terecht op een werkervaringsplaats. Deze resultaten zijn behaald dankzij de regionale aanpak jeugdwerkloosheid van de arbeidsmarktregio Zuid-Limburg. Deze richt zich speciaal op jongeren tot 27 jaar. De succesvolle aanpak wordt nu voortgezet. Dat meldt gemeente Heerlen.

De arbeidsmarktregio Zuid-Limburg gaat extra inzetten om nog meer jongeren actief aan werk te helpen. Dit gebeurt via de bestaande jongerenloketten, de werkgeversservicepunten en de bureaus Voortijdig School Verlaten. Doel is om in één jaar tijd 200 jongeren extra aan werk te helpen. Naast de jongeren die al door de bestaande initiatieven aan werk worden geholpen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hiervoor 200.000 euro beschikbaar gesteld en de Arbeidsmarktregio Zuid- Limburg nog eens 300.000 euro.

Aan de bestaande werkgeversservicepunten worden accountmanagers toegevoegd, die zich speciaal voor jongeren gaan inzetten. De samenwerking tussen werkgevers, UWV, onderwijs, Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven en gemeenten wordt intensiever, om deze jongeren sneller aan structureel werk te helpen.

De aanpak richt zich op werkzoekende jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 27 jaar: jongeren met een participatiewet- of een WW-uitkering, jongeren zonder startkwalificatie, jongeren uit het praktijk- en speciaal onderwijs en jongeren die eerder onder de Wajong zouden vallen. Voordat jongeren op zoek gaan naar betaald werk, wordt eerst gekeken of het halen van een startkwalificatie of anders arbeidskwalificatie, mogelijk is. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger.

© Nationale Onderwijsgids