Normal_werk__2__rekenen_factuur_rekening_economie

Mbo'ers hebben naar eigen zeggen goed inzicht in hun inkomsten en uitgaven. Toch heeft slechts een klein deel van de mbo'ers daadwerkelijk een financieel plan tijdens en na de studie. Als ze wel een plan hebben, dan hebben ze dat veelal in het 'hoofd'. Dat blijkt uit een representatief onderzoek uitgevoerd door Motivaction onder mbo'ers tussen de 18 en 30 jaar in opdracht van Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB), zo meldt de stichting.

Van de mbo'ers zegt 78 procent er rekening mee te houden dat zij in sommige maanden meer uitgaven hebben dan in andere maanden. Bijna 40 procent heeft geen financieel plan tijdens de studie en 50 procent heeft geen plan voor erna. Ruim 45 procent heeft een plan in het 'hoofd' voor tijdens de studie en 35 procent voor na de studie. Slechts een kleine minderheid heeft voor de periode tijdens en na de studie wel een financieel plan uitgerekend.

WWJB roept studenten op een financieel studieplan te maken, zodat ze inzicht hebben en weten hoe ze van hun studie een investering in de toekomst kunnen maken en uit de schulden blijven. "Door de invoering van het leenstelsel gaan studenten naar verwachting vaker lenen en meer lenen. Het is daarom des te belangrijker om bewust en goed overwogen een financieel plan op te stellen. Je wil als student niet achteraf beseffen dat je beter na had moeten denken over hoeveel je leent”, zegt Linde de Nie, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg.

De Landelijke Studenten Vakbond sluit zich hierbij aan: "Wij raden studenten aan om in een financieel studieplan te bepalen hoeveel zij gaan uitgeven en of het nodig is om te lenen. Een goed financieel studieplan beperkt onnodige studieschulden." WWJB biedt de tool financieelstudieplan.nl aan om zo een persoonlijk plan te maken en om meer inzicht te krijgen in hun inkomsten, uitgaven en eventuele studielening.

© Nationale Onderwijsgids