Normal_jet_bussemaker__ii__minister_ocw_rijksoverheid

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft de handreiking 'Puberaal, lastig of radicaliserend?' naar de Tweede Kamer gestuurd. De handreiking biedt scholen informatie over het proces van (islamitische) radicalisering. De publicatie gaat onder meer in op de manier waarop dit jongeren en de school kan treffen en wat de school hieraan kan doen. De handreiking gaat ook over het belang van een professioneel netwerk en hoe de school dit kan benutten om radicalisering te signaleren. 

De publicatie is geschreven vanuit de pedagogische opdracht van scholen en is bestemd voor alle professionals die aan een school verbonden zijn. Maar ze is ook bedoeld voor mensen die een taak hebben in de zorgketen van de school en voor beleidsmakers. Deze publicatie wil docenten die met jongeren van circa 10 tot 18 jaar te maken hebben, bijstaan om hun soms moeilijke taak zo goed mogelijk uit te voeren. Het gaat vooral over proactief en preventief (en deels curatief) handelen om ontsporing van jongeren vroegtijdig te signaleren en mogelijk te voorkomen.

De handreiking biedt een kader waarin het proces van radicalisering geplaatst kan worden, op welke manier dit jongeren en de school kan treffen en wat de school hieraan kan doen. En het gaat over het belang van het hebben van een professioneel netwerk en hoe dit al vroegtijdig kan worden benut. Daarmee denkt het ministerie een bijdrage te leveren aan het tijdig signaleren van de ontsporing van jongeren die zich afkeren van de Nederlandse samenleving. De handreiking is hier te downloaden. 

© Nationale Onderwijsgids