Normal_cassiere_werk_flexwerk_jongeren534

Het aantal jongeren dat deze zomervakantie aan het werk gaat is dit jaar 1 miljoen. Dit zijn er iets meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse vakantiewerkonderzoek van FNV Jong. Van de jongeren heeft dit jaar 77 procent deze vakantie een baantje, vorig jaar was dit 75 procent. Dat meldt Metro.

Jongeren gaan dit jaar vaker op zoek naar een ander baantje tijdens de zomer, in plaats van meer uren te werken bij het bijbaantje dat ze al hebben. Uit het onderzoek blijkt dat de groep jongeren die een ander baantje zoekt in de vakantie met een derde is toegenomen. Volgens Ester Crabbendam, voorzitter van FNV Jong, is dit te verklaren, omdat het voor jongeren dit jaar moeilijker is om meer uren te krijgen bij hun huidige bijbaantje. Wat tot gevolg heeft dat jongeren apart een vakantiebaan gaan zoeken.

Populairste vakantiebaantjes van jongeren zijn werken in de detailhandel en de horeca. De meeste jongeren zoeken een bijbaan via het internet of hun eigen netwerk. Dit jaar zegt 4 procent van de jongeren geen vakantiewerk te gaan doen. Een flinke daling in vergelijking met vorig jaar toen dit percentage nog op 12 procent lag. 

© Nationale Onderwijsgids