Normal_tweede_kamer_debat_politiek

Vandaag is er een stemming in de Tweede Kamer over het lot van ROC Leiden. Partijen als de VVD en CDA pleiten voor faillissement, terwijl minister Bussemaker van Onderwijs om te beginnen 18 miljoen euro wil overmaken en daarna nog stapsgewijs 22 miljoen euro wanneer de school aan bepaalde voorwaarden voldoet. De SP zal een beslissende stem hierin hebben en heeft vanochtend eerst nog een intern overleg. Dat meldt NOS.

Gisteren hebben een paar honderd studenten en medewerkers van het ROC Leiden gedemonstreerd tegen faillissement van de school. Bestuursvoorzitter Ricardo Winter van het ROC Leiden laat weten dat een faillissement veel meer geld gaat kosten dan het reddingsplan van Bussemaker. Met faillissement en wachtgeld voor alle medewerkers zou het de overheid 150 miljoen euro kosten. Het plan van Bussemaker om de school gecontroleerd te ontmantelen gaat in totaal 40 miljoen euro kosten. 

De mbo-instelling kwam in financiële problemen door dure nieuwbouw. Een redding van de school geeft volgens de VVD, PVV en CDA een verkeerd signaal af aan de schoolleiding. Andere partijen willen de leerlingen en medewerkers van de school niet laten opdraaien voor de gevolgen van wat het bestuur heeft gedaan. 

© Nationale Onderwijsgids