Normal_docent_leraar_school_les_onderwijs

Een aantal mbo-instellingen in de Randstad zouden er slecht voor staan. Gister kwam minister Bussemaker van Onderwijs met de onthulling dat ROC Leiden omvalt als de overheid niet voor 1 juli 18 miljoen euro belastinggeld in de instelling steekt. Nu blijkt dat het Rotterdamse Albeda College ook problemen heeft. Dat meldt de Telegraaf.

Op het Rotterdamse Albeda College kampen ze met een bestuurscrisis, terwijl er een samenwerking met het Zadkine College tot stand gebracht moet worden. Ook zou de instelling kampen met de gevolgen van vastgoedinvesteringen. In de Tweede Kamer is kritisch gereageerd op de huidige problemen. Zo zijn onder andere de VVD en PVV bang dat er meer 'onderwijsrampen' volgen zoals ROC Leiden.

ROC Leiden raakte in financiële problemen door de bouw van twee nieuwe gebouwen. Deze bleken zo duur te zijn, dat de instelling al maanden op de rand van faillissement zit. De 9000 leerlingen en 600 docenten zullen op straat komen te staan als de overheid geen geld investeert in de school. Maar bijna de gehele Tweede Kamer wil dat de instelling failliet verklaard wordt als de financiële problemen blijven. Bussemaker probeert dit te voorkomen. De Onderwijsminister laat weten bijna dagelijks crisisberaad te hebben over ROC Leiden.

Volgens Bussemaker gaat een faillissement van de mbo-instelling veel meer dan 18 miljoen kosten, dit zou uitkomen op 60 tot 90 miljoen euro. Deze grote bedragen zouden komen doordat er ook problemen zijn met het wachtgeld. Het zou al 50 miljoen euro kosten als een kwart van de docenten wachtgeld moet krijgen. Eerder was er sprake van dat het ID College het ROC Leiden over zou nemen, maar de school zegt hiervoor 140 miljoen euro nodig te hebben. In de Tweede Kamer zetten ze vraagtekens bij deze berekeningen. 

© Nationale Onderwijsgids