Normal_jet_bussemaker__ii__minister_ocw_rijksoverheid

(Novum) - Leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs kunnen op 29 plekken op een nieuwe manier hun vak gaan leren. De bedoeling is dat ze gemakkelijker een baan gaan vinden met deze andere vorm van onderwijs. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs maakt maandag bekend welke projecten daarvoor geld hebben gekregen.

De minister doet dat in het Creative Lab in Arnhem, een nieuw 'mode-laboratorium', waar mbo'ers samen met leerlingen van het hogerberoepsonderwijs en modeontwerpers modecollecties gaan maken, van ontwerp tot verkoop. In Limburg kunnen mbo-studenten in het project Tech2Create hun opleiding volgen bij autofabrikant VDL Nedcar. Ze krijgen daar alle theorie- en praktijklessen en werken mee in productieteams.

Voor de 29 projecten die nu goedgekeurd zijn, is 72 miljoen beschikbaar. Daarvan is 24 miljoen subsidie. De rest komt van het bedrijfsleven en regionale overheden. De komende vier jaar stelt Bussemaker in totaal 100 miljoen beschikbaar. Ook daar moet weer geld bij van andere partijen, zodat er 300 miljoen euro in het fonds voor nieuwe mbo-projecten komt te zitten.