Normal_aula_pauze_hbo_mbo_wo_universiteit_studenten

Vandaag en morgen komen bijna 400 scholieren van het Horizon College, locatie Alkmaar, in actie om aandacht te vragen voor stille rampen. Dit wordt gedaan in het kader van het onderwijsproject Breaking News. Dit project wil jongeren bewust maken van onrecht en armoede in de wereld en wordt ze gevraagd hiertegen in actie te komen. Dat meldt het Horizon College.

Aan het project werken eerstejaars van het Horizon college mee van de mbo-opleidingen Onderwijs Assistent, Maatschappelijke Zorg, Pedagogisch Werk en Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening. De deelnemers bedenken in teams een campagne en voeren deze uit, hierbij valt te denken aan een videoclip, het geven van een gastles of een nieuwsbrief schrijven. Gedurende de opdrachten kunnen de leerlingen een beroep doen op onder meer basisscholen, organisaties en gemeenten. Voor het maken van de opdrachten verdienen de deelnemers punten, het team met de meeste punten wint een prijs.

Voor vijf stille rampen wordt in het project aandacht gevraagd. 'Kind aan de ketting', kinderen die onder slechte omstandigheden voor weinig geld moeten werken, 'Wegwezen!', het verhaal achter de vluchteling, 'Van Hut Naar Krot', arme boeren die op zoek zijn naar een beter bestaan, '(G)een plek voor gebrek', het lot van gehandicapten in ontwikkelingslanden en 'Verkeerd Gestraft', over onschuldige mensen die worden gestraft. Elk team kiest uit een van deze stille rampen en probeert deze zo goed mogelijk onder de aandacht van het publiek te brengen.

Het project Breaking News is een initiatief van jongerenorganisatie Cross Your Borders. Samen met docenten van het Horizon College begeleidt de jongerenorganisatie de deelnemers. Het project is onderdeel van het vak Loopbaan en Burgerschap. 

© Nationale Onderwijsgids