Logo_sbb-logo

Het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider van 2014 zijn bekend. Dat zijn scheepsbouwer De Vries Scheepsbouw uit Makkum en Kees Smits, werkzaam bij KPN International in Den Haag. Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Koninklijke IHC in Kinderdijk maakte Cassandra Winkels als mbo-ambassadeur, namens minister Bussemaker van Onderwijs, de winnaars bekend. De Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) organiseert de prijsuitreiking in opdracht van de minister. 

De Vries Scheepsbouw laat als leerbedrijf zien dat succesvol ondernemen niet zonder opleiden kan. Dit bedrijf geeft het techniekonderwijs nieuwe impulsen en toont een brede maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een koploper in hun markt, aldus de jury. De andere genomineerde leerbedrijven waren Klink-Nijland GWW Raalte B.V. uit Raalte en Marc Bike Shop uit Amsterdam.

Kees Smits van KPN International heeft als praktijkopleider het opleiden een volledig nieuwe dimensie gegeven. Hij motiveert stagiairs, verhoogt hun competenties, geeft studenten zelfvertrouwen en zet studenten zelf aan het stuur op weg naar hun loopbaan. Zijn inspanningen leiden tot kwaliteitsverhoging van de dienstverlening van het bedrijf en zorgen tevens voor een interne kostenbesparing, aldus de jury. De andere genomineerde praktijkopleiders waren Freek Stoltenborgh van Giesbers Fotografie uit Duiven en Michel den Boer van Wits Zuid uit Den Bosch. 

SBB en het ministerie van Onderwijs vragen met de uitreiking van deze prijzen aandacht voor de onmisbaarheid van de 230.000 erkende leerbedrijven en de 300.000 praktijkopleiders voor mbo-studenten in Nederland. Leerbedrijven nemen gemiddeld de helft van de opleidingstijd van de 495.000 mbo-studenten voor hun rekening via stageplekken en leerbanen.

© Nationale Onderwijsgids