Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Vanaf februari 2015 wil het ROC Nijmegen een vierjarige beroepsopleiding tot Verpleegkundige aanbieden gericht België en Duitsland. De studenten krijgen lessen Duits en zullen de helft van hun studietijd stage lopen in ziekenhuizen over de grens. Dit meldt Omroep Gelderland.

Voor de reguliere verpleegkundigen-opleiding kampt het Nijmeegse ROC met een groot tekort aan stageplaatsen. Een probleem waar alle mbo- en hbo opleidingen in de verpleegkunde in Nederland mee kampen. In België en Duitsland is er daarentegen voldoende werk in de zorg en er zijn ook genoeg stageplaatsen.

“We moeten veel jongeren aan de deur afwijzen door het tekort aan stageplekken”, vertelt projectleider Johan Neijenhuis van het ROC. “En dat is zonde want in de toekomst zullen we door de vergrijzing juist meer verpleegkundigen nodig hebben”. In Duitsland heeft de mbo-school nu 25 stageplaatsen voor Nederlandse studenten gevonden. In België kunnen zes studenten terecht. “Over de grens worden studenten vaak intern opgeleid terwijl ze werken. Er is veel meer plek en ze hebben graag Nederlandse studenten omdat die over het algemeen goed opgeleid zijn”, aldus Neijenhuis.

Het ROC Nijmegen hoopt in februari van start te kunnen gaan met een klas van vijftien studenten. Er hebben zich nu vier kandidaten aangemeld. Met Europese subsidie van Erasmus + worden huisvesting en reiskosten van de studenten bekostigd. Ook kunnen de studenten studiefinanciering krijgen van DUO. In Duitsland werken de ziekenhuizen van Münster en Kleve mee aan het project en in België het ziekenhuis van Leuven, daar komt waarschijnlijk nog een tweede ziekenhuis bij. Het diploma MBO Verpleegkundige wordt in beide landen over de grens erkend.

© Nationale Onderwijsgids