Logo_algemene_onderwijsbond_aob_logo

Schoolbesturen die hun volledige jaarcijfers weigeren openbaar te maken, worden voorlopig niet gestraft. Dit blijkt uit een brief die minister Bussemaker van Onderwijs onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. Van de twaalf vakscholen houden drie hun nieuwste jaarrekening achter. Vorig jaar weigerden scholen in het primair en voortgezet onderwijs al hun gegevens te delen. De hogescholen en universiteiten verstrekken nagenoeg allemaal hun jaarrekening. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

De minister schrijft in de brief dat zij verwacht dat schoolbesturen hun volledige jaarcijfers verstrekken aan iedereen die erom vraagt. Er worden echter vooralsnog geen maatregelen genomen voor wanneer scholen weigeren aan dit verzoek te voldoen. 
 
Volgens Bussemaker is er sinds augustus een branchecode van kracht voor het mbo waarin staat dat instellingen een geïntegreerd jaardocument openbaar moeten maken. Onderdeel van dit jaardocument is een jaarrekening, een jaarverslag en een zogenoemde resultatenbox. Echter, volgens een woordvoerder van de mbo-raad is de branchecode van toepassing op de jaarverslagen die vanaf 2015 verschijnen, omdat de branchecode pas augustus dit jaar in is gegaan. De mbo-raad zal daarom pas tussen juli en oktober 2015 na gaan kijken of de code wordt nageleefd. Intussen zijn er dan dus twee jaar verstreken. Hetzelfde verhaal geldt voor het primair en voortgezet onderwijs. Bussemaker schrijft in de brief dat de Goed Bestuur-codes (voor het basis en voortgezet onderwijs) eerst nog aangepast worden om deze ‘verplichting’ expliciet op te nemen. De minister wilde echter geen wettelijke regeling over de openbaring van de volledige jaarcijfers maken omdat dit te veel tijd zou kosten, zo meldt de AOb. 
 
Er zijn wel steeds meer schoolbesturen hun complete jaarcijfers aanleveren, via hun website of desgevraagd per mail. Dit geldt ook voor nagenoeg alle universiteiten en hogescholen. Van de twaalf mbo-scholen zijn er echter drie die momenteel hun cijfers achterhouden. Het gaat daarbij om het Grafisch Lyceum Rotterdam, STC-Group (waaronder Scheepvaart en Transport College) Rotterdam en het Berechja College in Urk. 
 
© Nationale Onderwijsgids