Normal_jasper_luft_wedstrijd

Twee mbo-studenten uit Twente hebben mooie successen geboekt tijdens EuroSkills 2014 in het Franse Lille. Bij deze kampioenschappen voor jonge vakmensen uit heel Europa wonnen Jasper Luft en Niek Post een gouden medaille. In totaal won het Nederlandse team negen gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles.

Jasper Luft  won bij de teamcompetitie op het vakgebied ‘Bouwtimmeren’ een gouden medaille samen met zijn teamgenoot Stefan Heerink. Hun opdracht bestond uit het uitslaan en maken van twee zadeldaken die onder een hoek in elkaar staken. Een ingewikkelde constructie, die lastig was om uit te slaan. Onder leiding van expert Willem Beverloo is intensief getraind op deze moeilijke opdracht. Stefan en Jasper werden Europees kampioen met een werkstuk met mooi sluitende verbindingen, een prima maatvoering en een prachtige afwerking. Uiteraard was de vreugde na afloop groot. Jasper Luft volgt de opleiding tot timmerman bij het ROC van Twente, hij is leerling van Bouwmensen Twente te Almelo en werkt bij Bouwbedrijf Haarhuis in Albergen.

Niek Post, student bij STODT Toekomsttechniek en werkzaam bij PM Aerotec, is winnaar geworden op het onderdeel CNC Frezen. Daarnaast is Niek Post samen met Erik van Wijck winnaar bij de Team Challenge. De eerste twee dagen heeft Niek individuele opdrachten moeten uitvoeren op het gebied van programmeren en frezen. Deze complexe opdrachten bestonden uit het bewerken van stalen en aluminium producten. De Teamopdracht op dag drie bestond uit het tekenen en programmeren van een product. Niek Post heeft zich een jaar voorbereid op de wedstrijden en zich gekwalificeerd als Vakkanjer. Dit is mogelijk door de inzet en het enthousiasme van Niek in combinatie met de goede samenwerking van PM Aerotec en de STODT vakdocenten. 

EuroSkills zijn de tweejaarlijkse Europese kampioenschappen voor beroepen. Aan de vierde editie in het Franse Lille namen 450 jonge vakmensen uit 25 Europese landen deel. Team Nederland bestond uit 32 Nederlandse kampioenen en stond onder leiding van Skills Netherlands. Het grootste beroepenevenement van Europa werd bezocht door 90.000 bezoekers. Ook diverse Tweede Kamerleden brachten een bezoek en waren erg enthousiast. De volgende editie vindt in 2016 plaats in Göteborg, Zweden. Volgend jaar vindt het WK voor beroepen, WorldSkills, plaats in augustus in Sao Paulo, Brazilië.

© Nationale Onderwijsgids