Normal_mbo_leerlingen_koks_horeca

Op zaterdag 20 september introduceert de regio Gelderland Midden een nieuw instrument om jongeren aan het werk te helpen: “de ervaarplek”. Samen met de inzet van de zogenoemde jongerenvoucher moet dit jongeren meer kans op een baan geven. Mirjam Sterk, ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, is 20 september aanwezig in Arnhem om de aftrap van de campagne bij te wonen. 

De ervaarplek is een initiatief dat voortvloeit uit het project ‘Van MBO-diploma naar werk’ van het ROC Rijn IJssel. De ervaarplek biedt jongeren na het behalen van hun diploma de mogelijkheid ervaring op te doen binnen verschillende sectoren. Een kans om werken en leren te combineren in de praktijk. Een werkgever kan daarbij een jongerenvoucher van 1250,- euro inzetten. Daarvoor in ruil biedt hij de jongere een leerovereenkomst aan voor 6 maanden en voor 32 uur per week. De jongere ontvangt een vergoeding van netto 500,- euro.

Arnhems wethouder Ine van Burgsteden: “Het bestrijden van jeugdwerkloosheid heeft volop onze aandacht. De jongerenvouchers zijn in deze regio al bekend. Door deze te koppelen aan de ervaarplekken van Rijn IJssel hopen we in te spelen op een behoefte bij zowel werkgevers als jongeren.” In totaal zijn er in de regio straks 3 typen jongerenvouchers beschikbaar voor werkgevers. Werkgevers in de regio kunnen hun vouchers van 15 tot en met 17 oktober verzilveren via www.jongerenvoucher.nl.

Van 18 tot en met 25 september organiseren alle 35 arbeidsmarktregio’s in Nederland, samen met ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk een WerkWeek. Gedurende deze week staan in het hele land alle activiteiten centraal, die de positie van jongeren op de arbeidsmarkt versterken. Tijdens de landelijke WerkWeek bezoekt ambassadeur samen met de ministers Asscher van Sociale Zaken en Bussemaker van Onderwijs verschillende arbeidsmarktregio’s om succesvolle initiatieven extra kracht bij te zetten.

© Nationale Onderwijsgids