Normal_schrijven

D66 raadslid Maarten Venhoek van Arnhem roept het college op in actie te komen tegen de laaggeletterdheid onder jongeren. Arnhem scoort nu hoger op laaggeletterdheid dan het landelijk gemiddelde. Ondanks verschillende initiatieven is het nog niet gelukt om de laaggeletterdheid aantoonbaar terug te dringen.

Ruim één op de acht Arnhemmers heeft moeite met lezen en schrijven. Zij ondervinden problemen bij bijvoorbeeld het invullen van een formulier of het voorlezen voor hun kinderen. Venhoek vraagt daarom het college om bij de begroting 2015 met een plan te komen om de Arnhemse situatie te verbeteren. Het doel moet zijn om onder het landelijk gemiddelde uit te komen.

Laaggeletterdheid doet zich vooral voor onder langdurig werklozen, jongeren zonder een startkwalificatie en ouderen. Reden om juist op deze groepen te gaan focussen. “Een betere taalvaardigheid draagt bij aan het krijgen en houden van een baan, het voltooien van een opleiding, en een makkelijker dagelijks leven. Een beter toekomstperspectief, en minder afhankelijk van de gemeente”, benadrukt Venhoek.

Arnhem heeft inmiddels een ‘bondgenootschap voor geletterdheid’. Organisaties zoals de Bibliotheek, Rijnstad en het Arbeidsbemiddelingscentrum werken hierin samen. Ze signaleren mensen die moeite met lezen en schrijven hebben, en bieden hen een cursus aan. “De aanpak van dit brede bondgenootschap is veelbelovend”, aldus Venhoek. “De gemeente moet dit initiatief voortzetten, wil de investering vruchten gaan afwerpen.”

Begin september is de Week van de Alfabetisering. D66 roept het college op om in deze week initiatieven te ontplooien om aandacht te vragen voor dit probleem. Venhoek: “Het begin is er, nu moet er worden doorgepakt.”

© Nationale Onderwijsgids