Normal_14025815820011_1

(Novum) - Het nieuwe college van Den Haag zet fors in op werkgelegenheid, zorg in de buurt en onderwijs. Dat is te lezen in het donderdag gepresenteerde coalitieakkoord van D66, de Haagse Stadspartij, VVD, PvdA en CDA.

Zo moeten er tienduizend nieuwe banen komen, hiervoor wordt ruim 54 miljoen euro uitgetrokken. Met dit geld moet ook de armoedebestrijding op een hoger plan komen. Verder komt er 36 miljoen euro vrij voor nieuwe woningen in de sociale huursector. Het is ook de bedoeling kantoren te transformeren tot huizen en sociale woningen op te knappen.

De vijf partijen trekken bijna 39 miljoen euro uit om de zorg dichter bij de mensen te organiseren, staat in het akkoord dat de titel Vertrouwen op Haagse kracht heeft meegekregen. Op het vlak van onderwijs wil de coalitie extra leerwerkbanen, meer stageplekken en startersbeurzen.

De bouwplannen voor het omstreden cultuurpaleis met de naam Spuiforum zijn geschrapt. Er komt wel een ander gebouw waar het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en de stichting Dans- en Muziekcentrum een thuis vinden.

Ook wil het nieuwe college dat er een oplossing komt voor de Scheveningse pier die sinds oktober is afgesloten.

De Haagse afdeling van de PVV, qua grootte de tweede partij, noemt het akkoord een 'gemiste kans'. Zo is er volgens fractievoorzitter Léon de Jong niet echt sprake van lastenverlichting en zijn de voorgestelde belastingmaatregelen een 'doekje voor het bloeden'. "Ondertussen gaan er wel weer miljoenen euro's belastinggeld verloren aan onzinnige duurzaamheids- en cultuurinvesteringen. Dit college kiest ervoor om haar bewoners en ondernemers wederom miljoenen euro's uit de zakken te kloppen", schrijft De Jong op de PVV-site. "Den Haag verdient beter."

De hofstad krijgt zes wethouders. D66 levert met Ingrid van Engelshoven en Tom de Bruijn de mensen voor enerzijds de portefeuille kenniseconomie, internationaal, jeugd en onderwijs en anderzijds de portefeuille financiën, verkeer, vervoer en milieu. Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij wordt verantwoordelijk voor stadsontwikkeling, wonen, duurzaamheid en cultuur.

VVD'er Boudewijn Revis gaat zich bezighouden met binnenstad, stadsontwikkeling, kerngebieden en buitenruimte. Rabin Baldewsingh van de PvdA krijgt de portefeuille sociale zaken, werkgelegenheid, wijkaanpak en sport.

Tot slot krijgt CDA-politicus Karsten Klein de post stedelijke economie, zorg en havens.