Normal_diploma_certificaat

Derdejaars mbo-studenten van het Albeda College krijgen vrijdagmiddag 6 juni bij Hogeschool Inholland Rotterdam een deelnamecertificaat van het juridische mbo-hbo doorstroomprogramma. Wethouder van Onderwijs, Hugo de Jonge, reikt het eerste certificaat uit. De afgelopen zestien weken volgden de studenten Juridisch Medewerker en Sociaal-maatschappelijk Dienstverlener lessen die aansluiten op juridische hbo-opleidingen. Het doel van de samenwerking is de overgang tussen mbo en hbo zo makkelijk mogelijk te maken.

Al jaren stroomt tussen de 80 en 90% van de studenten Juridisch medewerker en Sociaal-maatschappelijke dienstverlener van het Albeda door naar het hbo. Uit landelijke cijfers blijkt dat het studiesucces van mbo-studenten die binnen het hbo studeren, kan worden verbeterd.
“De overstap van het ene naar het andere onderwijstype is een grote oorzaak van schooluitval. Nu wordt al flink ingezet op een soepeler overgang van vmbo naar mbo. Het is mooi dat hiervoor nu ook aandacht is bij deze onderwijsinstellingen”, licht onderwijswethouder Hugo de Jonge toe.

Doorstroomprogramma
Met het mbo-hbo doorstroomprogramma volgen de mbo-studenten hoor- en werkcolleges uit het propedeusejaar van Hogeschool Inholland Rotterdam. Het programma is exact hetzelfde als dat van reguliere juridische eerstejaarsstudenten van Inholland. Het ging onder meer om vakken als personen- en familierecht, strafrecht en Nederlands. Als studenten voor de toetsen van deze vakken een voldoende halen, kunnen zij bij Inholland vrijstelling voor deze vakken aanvragen.

Succesvolle samenwerking
Het Albeda College en Hogeschool Inholland zijn tevreden met de samenwerking tot nu toe. Met het juridische doorstroomprogramma spelen het Albeda College en Hogeschool Inholland in op het doel van de onderwijswet ‘Kwaliteit in Verscheidenheid’. Deze wet draagt bij aan het verlagen van voortijdige studie uitval en helpt aanstaande mbo-studenten zich voor te bereiden op de overstap naar het hbo. Met deze vorm van Rotterdams participatieonderwijs hopen het Albeda College en Inholland Rotterdam succesvolle aansluiting van mbo op hbo te vergroten.


© Nationale Onderwijsgids