Logo_logo_jong_ondernemen__nieuw_

Twaalf studentenbedrijven van het MBO en HBO hebben vrijdag een plek weten te bemachtigen in de Nationale finale van Jong Ondernemen. In de halve finale werden de deelnemende teams streng beoordeeld op hun ondernemingsplan, halfjaarverslag, bedrijfspitch en de uitwerking van een case. Van beide onderwijsniveaus zijn zes teams doorgegaan naar de Nationale finale, die op 2 juni zal plaatsvinden. Dat meldt Jong Ondernemen.

De finalisten van de MBO-competitie komen uit Tilburg, Boxtel, Goes en Arnhem. Zij werkten ondernemingsplannen uit voor een design kruk, een lamp in een fles, een innovatieve bloemenvaas, een stayhold die spullen in de auto op hun plek houdt, een messenschoonmaker en een multifunctionele telefoonhoes van gerecycled leer.

In de categorie 'Creativiteit en Innovatie' haalden drie HBO-teams de finale. Teams uit Flevoland, Arnhem/Nijmegen en Delft ontwikkelden de Carry-my-baggy (voor op de fiets), een lepel voor de ontwikkeling van fijne motoriek bij kinderen en een blokkendoos met elektronische componenten.

In de categorie 'Marketing & Sales' gaan drie HBO-teams uit Delft en Eindhoven door naar de finale. Zij bedachten een vingerbeschermer voor in de keuken, een student guide en een antiglip-sok voor in het zwembad.

De teams, of zogenoemde studentenbedrijven, maken deel uit van het Jong Ondernemen onderwijsprogramma. Hierin richten studenten onder begeleiding een eigen bedrijf op. Ze bedenken een product of dienst, houden marktonderzoek en schrijven een ondernemingsplan. Bedrijfskapitaal verwerven ze door zoveel mogelijk aandelen te verkopen. Aan de aandeelhouders moeten ze dan ook verantwoording afleggen. Op die manier ervaren ze zelf wat ondernemerschap inhoudt. Dit schooljaar doen ongeveer 13.000 studenten uit het MBO en HBO mee aan het programma. De stichting Jong Ondernemen biedt ook ondernemersprogramma's aan voor andere onderwijsniveaus.

Meer informatie is te vinden op www.jongondernemen.nl en www.nationalefinale.nl.

© Nationale Onderwijsgids