Normal_werk_werkzoekende_werkloos_arbeidsmarkt_solliciteren_vacatures

(Novum) - Afgestudeerden van het mbo en hbo hebben steeds meer last van de economische crisis bij het vinden van een baan. Veertien procent van de mbo'ers met een theoretische leerweg was eind 2012 werkloos. Een jaar eerder was dat nog elf procent. Van de hbo'ers zit negen procent zonder werk, een stijging van twee procentpunt. Dat meldt de Universiteit Maastricht donderdag op basis van onderzoek.

De werkloosheid onder gediplomeerde schoolverlaters van het mbo met een theoretische leerweg is sinds 2008 verdrievoudigd. Mbo'ers die kiezen voor een combinatie van leren en werken vinden veel makkelijker een baan. Drie procent van de afgestudeerden was eind 2012 werkloos. Voor hbo'ers met de combinatie is de werkloosheid met 1,8 procent nog lager.

De mbo'ers zonder werktraject tijdens de studie zijn niet alleen vaker werkloos, ook moeten ze vaker een baan aannemen onder hun niveau of buiten hun studierichting. Volgens het onderzoekscentrum van de Universiteit Maastricht komt dit ook doordat de andere mbo'ers vaker tijdens hun studie al werk vinden. Voor hbo'ers loont niet alleen werkervaring tijdens de studie, ook bijscholing en bovengemiddelde studieprestaties bevorderen het vinden van een baan.