Boete, spijbelen, beboeten

AMSTERDAM - Aan de hand van een proef op de Amsterdamse onderwijsinstelling MBO Zuid, gaat onderwijswethouder Pieter Hilhorst uitzoeken wat er gebeurt als spijbelaars beboet worden. Dat meldt het Parool.

Hilhorst wil de deelnemers van het mbo-onderwijs die zonder geldige reden afwezig zijn een boete opleggen van 10 euro per uur, met een maximum van 160 euro, wanneer de jongere langer wegblijft dan 16 uur per maand.

Als de jongere niet betaalt, zal een incassobureau worden ingeschakeld en in het geval van een bijbaan maakt hij of zij zelfs kan op beslaglegging op het loon. De ouders zullen middels afschriften van de maatregelen op de hoogte gehouden worden.

Momenteel kunnen enkel de ouders nog beboet worden voor het spijbelgedrag van hun kind, maar dit moet via het Openbaar Ministerie worden gehandhaaft vanwege de strafrechtelijke achtergrond. De boete aan de leerlingen zelf is bestuursrechtelijk en kan door de gemeente zelf worden uitgevoerd.

Leerlingen die de maatregel opgelegd krijgen, hebben wel eerst de mogelijkheid tot uitleg. Als ze de leerplichtambtenaar een geldig excuus kunnen tonen voor hun gespijbel, of als ze goede wil laten blijken, wordt de boete kwijtgescholden.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem