Jet Bussemaker, Minister van OCW, Minister Bussemaker

DEN HAAG - In een brief aan de Tweede Kamer laat minister van OCW Jet Bussemaker (PvdA) weten maatregelen te overwegen om de macht van colleges van besturen van mbo-instellingen te beperken. De brief is een reactie op het rapport 'Autonomie Verplicht', dat het wanbeleid bij Amarantis behandelt.

Een van de maatregelen die de minister noemt is een meldingsplicht wanneer het bestuur een grote investering wil doen. Ook wil ze dat medezeggenschapsraden van de mbo-instellingen minimaal één keer per jaar de mogelijkheid krijgen overleg te plegen met de raad van toezicht. Voordat ze de maatregelen in zal voeren, wil ze met de mbo-sector om tafel.

Bussemaker stelt verder in de brief dat de legitimiteit van onderwijsbestuurders onder druk staat. "Er zijn maatschappelijk twijfels of bestuurders nog wel publieke belangen dienen en of het stelsel deze voldoende bewaakt", aldus de minister.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) kan zich wel vinden in de maatregel van de meldingsplicht. "Nu worden besturen soms nog opgezadeld met keuzes van voorgaande besturen. Dat kan soms wel over dertig jaar gaan", aldus André Steenhart, sectorbestuurder mbo van de AOb. Wat betreft de inspraak van medezeggenschapsraden ziet Steenhart liever meer toezicht vanuit het Rijk. "Voor sommige jaarstukken moet je bijna accountant zijn wil je die begrijpen."

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem