Femke Halsema

DEN HAAG (Novum) - Oud-leider van GroenLinks Femke Halsema gaat nader onderzoek doen naar de mogelijke fraude door oud-bestuurders van de onderwijsinstelling Amarantis. Dat maakte minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) maandag bekend bij de presentatie van een onderzoeksrapport over Amarantis.

De Volkskrant schreef zaterdag dat zelfverrijking zou hebben plaatsgevonden bij de onderwijsinstelling. In het onderzoeksrapport zijn de 'signalen van vermeende onregelmatigheden' niet opgenomen, omdat het niet meer dan signalen zijn. Er kan dan ook nog geen aangifte worden gedaan. Wel raadde de commissie nader onderzoek aan.

Bussemaker neemt deze aanbeveling over. In de commissie is echter een vacature ontstaan met het vertrek van Martin van Rijn (PvdA) naar het kabinet. Halsema neemt zijn plaats in. Het onderzoek moet eind januari klaar zijn.

De bewindsvrouw noemde het rapport over Amarantis 'schokkend en onthutsend' en de conclusies 'ingrijpend'. "Het raakt me en maakt me kwaad." Bussemaker liet weten juridische stappen niet uit te sluiten, maar wil dit eerst laten uitzoeken. De minister zei dat een cultuuromslag nodig is. Er moeten bestuurders komen met een 'moreel kompas'. Met alleen wet en regelgeving kom je er namelijk niet. "Ook dat debat moeten we voeren."

Bussemaker gaat alle aanbevelingen de komende tijd bespreken en komt later met een uitgebreide reactie.