Normal_geld_omgekeerd

GRONINGEN - Uit een enquête van uitzendbureau StudentenWerk onder 688 jongeren blijkt dat 26 procent van hen niet wil gaan studeren als het sociaal leenstelsel, waarbij de basisbeurs wordt vervangen door een lening met een lage rente, wordt ingevoerd. 

Op de vraag of ze sneller zouden afstuderen onder het nieuwe systeem, antwoordde 87 procent ontkennend. De redenen daarvoor waren verschillend. Naast de 26 procent die helemaal niet zou beginnen met een studie, was meer moeten werken de voornaamste oorzaak. Van de respondenten voerde 37 procent dit als reden op. Andere redenen waren dat de tentamens even moeilijk zouden blijven (21 procent) en dat de ouders de studie toch wel bekostigen (3 procent).

De overige 13 procent geeft aan wel sneller af te gaan studeren door de invoering van het sociaal leenstelsel. Mannen waren daarbij positiever dan vrouwen; 56 procent van de snellere afstudeerders is man. Vrouwen geven juist vaker dan mannen aan meer te zullen gaan werken.

De groep die aangaf niet te zullen gaan studeren bestaat voornamelijk uit mbo-studenten (49 procent). Van de hbo'ers geeft 28 procent aan niet te gaan studeren, van de scholieren 18 procent en van de wo'ers 5,9 procent. Deze laatste groep vertegenwoordigt vrijwel de helft van de jongeren die aangaven dat hun ouders de studie wel zullen bekostigen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem