ROC Zadkine

ROTTERDAM (Novum) - ROC Zadkine uit Rotterdam hoeft niet te rekenen op extra geld uit Den Haag. De noodlijdende onderwijsinstelling moet de problemen zelf oplossen, zei minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De mbo-instelling kampt met een miljoenentekort vanwege vastgoedaankopen, werd vrijdag bekend. Het RCO sluit het boekjaar 2012 naar verwachting af met een verlies van negentien miljoen euro. Het management is om die reden gewijzigd en Zadkine voert een verbeterprogramma uit. Deze reorganisatie leidt tot het schrappen van 150 voltijdbanen.

Van Bijsterveldt noemde de situatie bij Zadkine 'zorgelijk'. Haar ministerie is al een paar weken in gesprek met de instelling, die onder de zwaarste vorm van financieel toezicht staat. Er wordt hard gewerkt aan een herstelplan. Het bestuur probeert daarbij de leerkracht in de klas zoveel mogelijk te ontzien, zei de minister.

Verschillende fracties spraken schande van de bestuurders die geld verkwisten met vastgoeddeals. "De bestuurders gedragen zich als een soort zonnekoning die miljoenen besteden aan dit soort prestigeprojecten", fulmineerde Jasper van Dijk (SP). Het onderwijs zou 'bijzaak' zijn geworden. Jesse Klaver (GroenLinks) noemde de gang van zaken 'volslagen belachelijk'.

Van Dijk eiste onder meer dat de verantwoordelijke voormalig bestuurders aansprakelijk worden gesteld en geen goudgerande vertrekregeling krijgen. Van Bijsterveldt liet weten 'geen oordeel' te hebben over het vorige bestuur.

Hoewel de instelling niet hoeft te rekenen op extra geld uit Den Haag, wordt wel met het ministerie van Financiën onderhandeld over nieuwe leningen. Maar dat is iets anders, zei de bewindsvrouw. Schatkistbankieren is een 'vrij gebruikelijk fenomeen', een service die Financiën biedt aan overheidsinstellingen om op een verantwoorde manier leningen aan te gaan. Er is geen sprake van extra geld, aldus Van Bijsterveldt.