Zadkine college Rotterdam

ROTTERDAM - Het ROC Zadkine leidt onder zware problemen. De onderwijsinstelling bracht in een persverklaring naar voren te kampen met een exploitatietekort van acht miljoen euro. Dit tekort noodzaakt het Zadkine 150 banen te schrappen en 100.000 vierkante meter aan gebouwen te verkopen, dat meldt de Volkskrant.

Na vorig jaar al een verlies van 15 miljoen euro te hebben, wordt ook het boekjaar 2012 met een flink verlies afgesloten (19 miljoen). De hoeveelheid aangekocht vastgoed is de hoofdoorzaak van de slechte situatie. Na grote aankopen tussen 2004 en 2007 werd ook het Zadkine geraakt door de crisis. Daarnaast werden verschillende subsidies vanuit de overheid stopgezet.

Om de situatie te redden zal het Zadkine dus 150 banen schrappen, bovenop de 350 banen die vorig jaar al verloren gingen. Bestuursvoorzitter Luc Verburgh, die op 1 augustus is aangetreden, probeert daarnaast te onderhandelen met de overheid om overheidshypotheken op de panden en op een herziening van de leningen van het Zadkine. Ook de opleidingen aan de onderwijsinstelling zullen niet volledig ontzien kunnen worden in de bezuinigingen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem