Normal_studeren_student_lezen_leren

ROTTERDAM – Op enkele mbo-scholen in Rotterdam Zuid zijn docenten en studievoorlichters in de zomervakantie voorafgaand aan het nieuwe studiejaar in gesprek gegaan met leerlingen met als doel om een groter deel van hen ertoe te bewegen een studie in de zorg- of in de technieksector te kiezen, zo meldt Dichtbij.

Marco Pastors, directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, onderstreept nog maar eens het belang van begeleiding bij de studiekeuze. “In ‘welzijn’ is weinig werk, terwijl werkgevers in de zorg en techniek last hebben van een tekort aan arbeidskrachten”.

Dankzij de gesprekken zijn zo’n 600 leerlingen op het Albeda College van keuze veranderd na een gesprek met iemand van de school. Bij dergelijke gesprekken waren doorgaans de ouders ook aanwezig. “Vaak begrijpen leerlingen dan pas dat ze dan kans maken op werk”, zegt Pastors.

In het Zuidelijke stadsdeel is 22 procent van de bevolking afhankelijk van een uitkering. Dat is erg hoog vergeleken met het landelijk gemiddelde dat op 7 procent ligt. Ook ligt de schooluitval in de armste wijken van dit stadsdeel erg hoog: 22 procent tegenover een landelijk gemiddelde van 8 procent.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen