PvdA logo

NIJMEGEN – Er glooit hoop voor 16- en 17jarige MBO-studenten in Gelderland. Tot op heden krijgen minderjarige studenten aan het middelbaar beroepsonderwijs geen OV-jaarkaart, omdat de overheid ervan uit gaat dat het gevolgde onderwijs nabij de eigen woonomgeving plaatsvindt. De praktijk wijst anders uit, waardoor vele mbo'ers genoodzaakt zijn flinke reiskosten te maken om hun onderwijs te kunnen volgen. De Partij van de Arbeid (PvdA) is het hier niet mee eens.

De partij vind het onterecht dat jonge MBO-leerlingen worden achtergesteld ten opzichte van oudere studenten. Bovendien ontmoedigen hoge reiskosten de entree naar het middelbaar beroepsonderwijs, waar in de maatschappij een grote vraag naar is.

Op aandringen van de PvdA heeft de provincie Gelderland in het afgelopen studiejaar al de helpende hand geboden en de MBO-ers van 16 en 17 jaar een actiekaart aangeboden, waardoor ze zonder hoge reiskosten naar school konden reizen.

PvdA Gelderland wil deze actiekaart voor de 16- en 17jarigen nu voortzetten, om zo opnieuw de drempel tot studeren voor leerlingen onder de achttien weg te nemen.

© Nationale Onderwijsgids / Isabella van der Donk