Normal_vmbo_klas

AMSTERDAM – Op 3 september stond te lezen in het NRC Handelsblad dat het ROC van Amsterdam (ROCvA) onder verscherpt financieel toezicht van de onderwijsinspectie zou staan. Het dagblad heeft dat in de krant van afgelopen inmiddels gerectificeerd.

De lijst met de zeventien scholen die onder verscherpt toezicht staan is te vinden op de website van de Algemene Onderwijsbond (Aob). Ook op de website NRC.nl is het ROCvA uit de lijst van scholen in de gevarenzone gehaald.

Zoals in onze in mei 2012 gepubliceerde jaarkrant reeds vermeld, heeft het ROC van Amsterdam in 2011 – door de gevolgen van de financiële crisis en de noodzakelijke bezuinigingen van de overheden noodgedwongen het portfolio op het gebied van inburgeringcursussen moeten afbouwen. Educatie & Inburgering wordt versneld afgebouwd.

Het negatieve financiële resultaat van 19 miljoen euro in 2011 waarover in het artikel in het NRC wordt gesproken, moet worden beoordeeld tegen de achtergrond van financieel onrustige en onzekere tijden en de financiële gevolgen van de reorganisatie bij Educatie & Inburgering.

Vanwege het wegvallen van de baten Inburgering vanuit de Rijksoverheid – zoals in 2010 bekend werd – heeft het College van Bestuur in 2011 besloten over te gaan tot een versnelde afbouw van het portfolio op het gebied van inburgeringscursussen. Eind mei is een sociaal plan opgesteld in overleg met de OR en de vakbonden.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen