Normal_grafiek_omlaag2

 

DELFT - In de jaren negentig werd het voortgezet onderwijs fors hervormd. Die hervormingen hebben een negatieve impact gehad op de productiviteit in het voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en basisonderwijs. Dat blijkt uit het rapport 'Productiviteitstrends in het voortgezet onderwijs'. Dit rapport van onderzoeksinstituut IPSE Studies (TU Delft) werd maandag gepresenteerd. Daarover bericht de website van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

 

In de periode 1980-2010 blijkt de productiviteit in het voortgezet onderwijs te zijn afgenomen met 42 procent. Vooral aan het einde van de jaren negentig daalde die productiviteit snel. Dit gebeurde niet lang na de invoering van de tweede fase, de lumpsum-bekostiging en de samenvoeging van mavo en vbo. Vanaf dat moment daalde de productiviteit met gemiddeld 3,5 procent per jaar.

Niet alleen in het voortgezet onderwijs is sprake van een daling van de productiviteit. Deze is ook waarneembaar in het middelbaar beroepsonderwijs en basisonderwijs.

 

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres