Kantoor huisvestiging

DEN HAAG (Novum) - GroenLinks wil dat in 2016 dertigduizend nieuwe studentenwoningen zijn gerealiseerd door het ombouwen van leegstaande kantoorpanden. Daarmee wil de partij het structurele tekort aan studentenhuisvesting tegengaan. Dat meldt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman woensdag.

De transformatie is volgens GroenLinks mogelijk als bestemmingsplannen voor kantoorpanden flexibeler worden. Voor het verbouwen wil de partij verder een bijdrage uit een landelijk fonds waarin bedrijven geld storten.

Daarnaast moet huurtoeslag worden gegeven voor niet-zelfstandige studentenwoningen. Daardoor kunnen verhuurders hogere huurprijzen vragen en wordt het voor hen aantrekkelijker meer van dit soort woningen aan studenten aan te bieden.

GroenLinks vindt dat het kabinet-Rutte met zestienduizend nieuwe studentenwoningen nog steeds onvoldoende woonruimte voor studenten heeft gerealiseerd. "Wij willen de dertigduizend studenten die nu geen huis hebben aan een dak boven hun hoofd helpen. Nederland heeft acht miljoen vierkante meter aan leegstaande kantoorpanden, laten we die nu eindelijk goed gaan gebruiken", vindt Voortman.

De partij gaat het plan na het reces bespreken in de Tweede Kamer. Het tekort aan studentenkamers loopt al jaren op doordat er steeds meer studenten bij komen. In sommige steden is de wachttijd meer dan een jaar.