gevangenis

ASSEN (Novum) - Tegen een 20-jarige man uit Assen is dinsdag twintig maanden cel geëist, waarvan 456 dagen voorwaardelijk, voor vier brandstichtingen in zijn woonplaats. De eis komt erop neer dat de man tot 1 september vastzit.

De verdachte stak tussen augustus 2011 en maart dit jaar verschillende containers, schuurtjes en bestelbusjes in de Assense wijk Marsdijk in brand. Hij werkte als fotograaf voor de nieuwswebsite 112Drenthe en keerde na het aansteken van de branden telkens terug om foto's te maken.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben gedragsdeskundigen vastgesteld dat de verdachte geen pyromaan is. "Wel heeft hij een bovenmatige, gevaarlijke fascinatie voor vuur, waarvoor hij moet worden behandeld. Daarom moet hij tot 1 september vast blijven zitten. Vanaf die datum kan hij weer naar school. Daarnaast moet hij therapie volgen."

Tegen een vriend van de verdachte die bij een brandstichting op de uitkijk stond, heeft het OM een werkstraf van 160 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist.