verhuiswagen

DEN HAAG (Novum) - Studenten die verhuizen hoeven dit alleen door te geven aan de gemeente, om zo hun recht op een beurs voor uitwonenden te behouden. Dat blijkt uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep die dinsdag is gepubliceerd.

De zaak was aangespannen door een student die zijn adreswijziging wel had doorgegeven aan de gemeente, maar niet aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Omdat hij dat had nagelaten, werd zijn beurs verlaagd naar een beurs voor thuiswonenden. De student vocht deze beslissing aan bij de rechtbank, die hem ongelijk gaf.

De student ging daarop in hoger beroep en is nu wel in het gelijk gesteld. De raad wijst op een wijziging van de Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens uit 2007. Hierdoor hoeven burgers adreswijzigingen die zijn bedoeld voor gebruik door de overheid slechts eenmaal door te geven.

Die maatregel werd per 2010 van kracht voor iedereen. Aangezien de student zijn adreswijziging op 15 januari van dat jaar doorgaf, hoeft hij zijn adreswijziging niet door te geven aan de DUO. Die kan de gemeente immers vragen om die in de gemeentelijke basisadministratie opgenomen gegevens, aldus de Centrale Raad van Beroep.

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht. De uitspraak zorgt ervoor dat van studenten die na 1 januari 2010 zijn verhuisd en hun adreswijziging alleen hebben doorgegeven aan de gemeente hun beurs niet kan worden verlaagd naar een beurs voor thuiswonende studenten.