werk techniek

AMSTERDAM (Novum) - Het aantal mbo-studenten dat met een stage of leerbaan begon, is ten opzichte van een jaar geleden met 23 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en het UWV Werkbedrijf vrijdag publiceerden. In absolute aantallen gaat het om een daling van 160 duizend naar 123 duizend studenten.

Er waren weliswaar ook minder mbo-studenten, maar die daling was veel geringer dan de daling van het aantal stageplaatsen. In verschillende sectoren zijn er signalen dat er minder stages beschikbaar zijn. "In de afbouw, mobiliteit en transport zijn minder stages beschikbaar", aldus een woordvoerder van de SBB

Volgende week komt de SBB met een aantal aanbevelingen om dit probleem op te lossen. "De stageplekken kunnen bijvoorbeeld beter benut worden", licht de woordvoerder toe. "Zo kunnen de stages regelmatiger over het jaar verspreid worden."

Een andere mogelijkheid is om landelijk beter bij te houden welke stageplek gevuld is. "Als de lijst van de school op een gegeven moment vol is, kunnen er nog wel plekken op de landelijke lijst staan." Op die manier kunnen de schaarse plekken optimaal gebruikt worden.

Als jongeren geen stageplek krijgen, kunnen ze niet opgeleid worden. Daardoor stoppen ze voortijdig met school en hebben ze een slechtere positie op de arbeidsmarkt. "Vooral in een periode waarin het economisch slecht gaat, is het goed als jongeren langer op school blijven", aldus de woordvoerder.