
Ouders in Roelofarendsveen die hun kind al vroegtijdig inschrijven voor de kinderopvang, zijn er eigenlijk nooit op tijd bij. Sommige kinderen staan zelfs drie jaar na inschrijving nog op de wachtlijst. Gevolg is dat vaders en moeders minder moeten gaan werken, of hun opvang buiten het dorp regelen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Sommige ouders liggen wakker van de kinderopvangproblemen, zo ook Marijke de Kort en haar man. Hun oudste kind staat al meer dan drie jaar op de wachtlijst. Hun jongste kreeg pas na bijna drie jaar een plek. Lange tijd brachten ze hun kinderen daarom naar opvang in hun oude woonplek, maar de kinderen hadden daardoor minder binding met Roelofarendsveen.
Petitie
En zo lopen meer ouders vast in het dorp. Een petitie voor meer opvangplekken kreeg al 175 handtekeningen. Daniël Paardekooper woont in nieuwbouwwijk De Poelen en heeft hetzelfde probleem. "Wij probeerden ons zoontje op de kinderopvang te krijgen, inmiddels op de BSO, maar het lukt niet.”
Volgens Kindkracht, de grootste opvangorganisatie in de regio, is het tekort aan medewerkers de boosdoener. Landelijk zijn er ruim 6100 extra krachten nodig, bevestigt de Brancheorganisatie Kinderopvang. Ouders willen ook meer transparantie over de wachtlijst. "Je krijgt geen getal of datum waarop je kunt bouwen. Er zijn allemaal voorrangsregels waardoor je niet weet welke plek je hebt of wanneer je terechtkunt”, zegt Paardekooper. Dat weerspreekt Kindkracht ook niet. Nieuwe medewerkers van de opvang krijgen bijvoorbeeld voorrang, omdat de personeelstekorten anders nog verder oplopen.
Zij-instromers
Een oplossing lijkt vooralsnog niet in zicht. De gemeente verwacht dat de komende jaren honderden extra kinderen opvang nodig hebben. Extra personeel is essentieel, stelt de brancheorganisatie. Zij-instromers kunnen verlichten bieden, dus daar zet Kindkracht ook op in. Tegelijkertijd vinden ouders dat het tijd is voor nieuwe opvangorganisaties, maar volgens de gemeente Kaag en Braassem komen hier maar weinig aanmeldingen voor binnen. Desondanks denkt deze graag mee over een vergunningstraject met mensen die een opvang overwegen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky