Inclusieve BSO in Oostburg waar álle kinderen naar hartenlust kunnen sporten

BSO Uniek is onlangs geopend in Oostburg. Dit is een buitenschoolse opvang voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Kinderen die die ondersteuning niet nodig hebben zijn uiteraard ook welkom. Dat meldt Omroep Zeeland. 

De kinderen van BSO Uniek zijn bezig met een warming-up in sportcomplex De Eenhoorn. Na de warming-up gaan ze proberen ballonnen zo lang mogelijk in de lucht houden. Dit is één van de sportactiviteiten van BSO Uniek. De BSO is niet zomaar een BSO, het is een inclusieve buitenschoolse opvang.

Sport en spel 

Volgens Gretje Steijaert van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen zitten hier kinderen die graag bezig zijn met sport en spel. Ook zitten er kinderen die behoefte hebben aan extra aandacht en structuur, maar ook kinderen die vooral individuele ondersteuning nodig hebben.

Jeugdzorgorganisatie Juvent 

BSO Uniek is een samenwerking aangegaan met jeugdzorgorganisatie Juvent. Eén medewerker van de kinderopvang en één medewerker van Juvent staan samen op de groep.

Ouders moesten eerder altijd een speciale beschikking via de gemeente regelen voor hun kind. Nu kunnen ouders hun kind gewoon zelf aanmelden bij de opvang, zonder tussenkomst van de gemeente. De opvang bekijkt, samen met Juvent, wat er nodig is aan extra steun en zorg voor het kind in kwestie.

Niet meer in hokjes plaatsen

Directeur van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen Rianne Vons geeft aan dat BSO Uniek is ontstaan omdat ze kinderen niet meer in hokjes willen plaatsen. De kinderen gaan namelijk met zijn allen naar dezelfde BSO. En als ze wat meer rust nodig hebben, dan is dat ook mogelijk.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk