Dag van het gehoor: ook in kinderopvang en onderwijs risico op gehoorschade

Nederlanders die werkzaam zijn in de kinderopvang en het onderwijs lopen verhoogd risico op gehoorschade. Zij worden dagelijks blootgesteld aan hoge geluidsniveaus tussen de 75 en 93 decibel, veelal zonder gehoorbescherming te dragen. Dit meldt Alphine Hearing Protection.

Vandaag is het de Internationale Dag van het Gehoor. Speciaal voor deze dag analyseerde Alphine Hearing Protection data van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO.
 

Kinderopvang

Een kinderopvang is een bron van veel lawaai. Medewerkers van een kinderopvang worden dagelijks blootgesteld aan hogere geluidsniveaus: van 70 tot 80 decibel, met zelfs uitschieters tot 115 decibel.
 

Gymdocent

Van alle leerkrachten lopen met name gymdocenten risico op gehoorproblemen. In een gymzaal worden aanwezigen namelijk blootgesteld aan tussen de 70 en 93 decibel. Docenten in het speciaal onderwijs die regelmatig worden blootgesteld aan gillende personen en veel lawaai lopen een verhoogd risico. 
 

Halve werkdag betekent al verhoogd risico op gehoorschade

Iemand die één dag per week werkt in een klaslokaal, gymzaal of kinderopvang, in meer dan 90 decibel, kan al na 2,5 uur werken zonder bescherming gehoorschade oplopen. Een fulltime baan in 93 decibel kan zelfs na een half uur blootstelling al schadelijk zijn. Voor een werkdag van acht uur geldt 80 decibel als veilige grens.
 
Volgens de Arbonorm is gehoorschade een reëel risico bij werken in 80 decibel of meer. Werkgevers zijn in dat geval verplicht gehoorbescherming te verschaffen. Toch wordt in het onderwijs, een van de grootste sectoren van Nederland, zelden gehoorbescherming gedragen: 90 procent draagt het niet tijdens werk in lawaai. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids