Normal_zaken_zakenmannen_werk

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil duidelijker in de wet aangeven wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van bestuurders en commissarissen bij een vereniging, stichting, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij. Ook moet helder zijn wat er moet gebeuren bij een tegenstrijdig belang en in welke gevallen bestuurders en commissarissen aansprakelijk zijn. Dit meldt Rijksoverheid.

De regeling is niet alleen van belang voor verenigingen en stichtingen in het onderwijs, de zorg, en de volkshuisvesting, maar bijvoorbeeld ook voor goede doelen. Het wetsvoorstel geeft een duidelijke wettelijke basis voor een raad van commissarissen bij een vereniging of een stichting. Ook wordt in de wet vastgelegd dat er kan worden gekozen voor een monistisch bestuursmodel, waarbij de taken binnen het bestuur verdeeld worden over uitvoerende en niet-uitvoerende bestuurders. 
 
Als het voor bestuurders en toezichthouders duidelijker is wat er van hen wordt verwacht, kunnen zij beter op hun prestaties worden afgerekend en wordt het eenvoudiger slecht functionerende bestuurders en toezichthouders te vervangen. 
 
Daarnaast wordt voor stichtingen geregeld dat bestuurders en toezichthouders niet mogen meebeslissen over een onderwerp waarbij zij een tegenstrijdig belang hebben. Dit moet voorkomen dat een persoonlijk belang wordt gediend en niet het belang van de stichting. Verder wordt het mogelijk behalve bestuurders ook toezichthouders van een stichting door de rechter te laten ontslaan. Ook worden de gronden van het ontslag verruimd. 
 
De regeling kan voorzien in gevallen zoals die van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar stapte onlangs de Raad van Toezicht op na een maandenlange, breed uitgemeten, bestuurscrisis.
 
© Nationale Onderwijsgids