Normal_kov__po__samen__delen__kinderen__spelen__buiten__lief

Het Ministerie van Sociale Zaken heeft de modelrapporten voor de peuterspeelzaal, gastouderbureau, gastouder, dagopvang en buitenschoolse opvang aangepast. Om de kwaliteit te kunnen beoordelen heeft de rijksoverheid onder meer regels in de ‘Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen’, het ‘Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen’, ‘het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie’ en de ‘Regeling kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen’ geformuleerd. 

Om te kunnen beoordelen of aan deze regels wordt voldaan, werken alle toezichthouders in Nederland met dezelfde veldinstrumenten, zoals vragenlijsten, om op een gestructureerde manier informatie te verzamelen tijdens een inspectiebezoek. Deze rapporten geven een overzicht van de getoetste eisen en geven hierbij aan wat de toezichthouder heeft geconstateerd en wat zijn beoordeling is. In het 'Overzicht bevindingen' staan de bevindingen van de toezichthouder heel kort per inspectie-domein samengevat en in 'Het inspectie-onderzoek' staan ze per inspectie-item uitgewerkt.

Het modelrapport voor de dagopvang, buitenschoolse opvang en peuterspeelzalen is ingedeeld in zes domeinen: kinderopvang in de zin van de Wet Kinderopvang, pedagogisch klimaat, personeel en groepen, veiligheid en gezondheid, accommodatie en inrichting en ouderrecht. Alleen het modelrapport van gastouders wijkt wat af. Zo worden de rechten van ouders voor een groot deel geregeld bij de gastouderbureaus waar zij onder vallen en worden gastouderbureaus nog getoetst op hun kwaliteit en op het onderdeel accommodatie en inrichting.

Download hier de modelrapport voor de diverse varianten van kinderopvang:

Modelrapport Dagopvang
Modelrapport Buitenschoolse opvang (bso)
Modelrapport Peuterspeelzaal
Modelrapport Gastouderbureau
Modelrapport Gastouder

© Nationale Onderwijsgids