Normal_kind_peuter_opvang_spelen

Met een petitie en een flyer-actie dringen ouders er bij minister Asscher op aan nog eens goed na te denken over zijn wetsvoorstel voor ouderparticipatiecrèches (OPC). Ondanks dat de minister voorstander is van dergelijke ouderinitiatieven, vormt zijn wetsvoorstel een bedreiging voor OPC's. Door de nieuwe wet zal de kinderopvangtoeslag voor de crèches verdwijnen. De actievoerende ouders willen dat Asscher zijn voorstel intrekt. Dit meldt Nu.nl.

Hoewel Asscher de OPC's als een goed voorbeeld van de participatiesamenleving beschouwt, voldoen ze niet helemaal aan de Wet kinderopvang & kwaliteitseisen (Wko). Daarom wil de minister een wijziging doorvoeren waardoor OPC's niet langer in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Dan kan het gebeuren dat de opvang bij een OPC duurder wordt dan bij commerciële kinderdagverblijven.

Voor het behoud van de OPC's zullen er aparte kwaliteitseisen moeten komen en zullen de crèches particulier verder moeten. Dit maakt de opvang een stuk minder aantrekkelijk omdat het voor ouders dan goedkoper wordt hun kind naar een 'gewoon' kinderdagverblijf te brengen.

Ouders hebben daarom onlangs met een flyer-actie tijdens de PvdA-ledenraad in de Jaarbeurs aandacht gevraagd voor de kwestie. Op internet is een petitie gestart om het recht op kinderopvangtoeslag voor ouderparticipatiecrèches in stand te laten. De petitie is inmiddels bijna 1300 keer ondertekend.

© Nationale Onderwijsgids